A probiotikumokról

A probiotikumok hasznos („jó”) mikroorganizmusokat (baktériumokat vagy gombákat) tartalmazó készítmények, amelyek gyógyszertárban recept nélkül kaphatóak. Számos jótékony (például az immunrendszert támogató) hatásuk mellett, a probiotikumok csökkentik az antibiotikum-kúra mellékhatásainak kockázatát. Ebben azonban nem minden probiotikum működik egyformán.

Hogyan válasszunk probiotikumot?

Ahogy az antibiotikumot, úgy a probiotikumot is az orvos feladata kiválasztani. A probiotikumok ugyanis – az adott törzsre jellemző egyedi rezisztenciaprofillal – különböznek egymástól abban, hogy ellenállóak-e egy bizonyos antibiotikum hatásával szemben.

People image created by Pressfoto – Freepik.com

Gyakran megesik, hogy a beteg az antibiotikum mellé maga választ probiotikumot, s ilyenkor előfordulhat, hogy a választott készítményben lévő baktériumokat az antibiotikum ugyanúgy elpusztítja, mint a kórokozó baktériumokat. Így végeredményben olyan, mintha a beteg semmilyen probiotikumot nem alkalmazott volna a kúra során, és így nem védi ki az esetleges mellékhatásokat.

Ezért fontos, hogy az orvosra bízzuk a döntést, aki a probiotikum rezisztenciaprofiljának ismeretében (vagyis tudva azt, hogy az adott probiotikum ellenáll-e a választott antibiotikum baktériumölő hatásának) javasol majd megfelelő készítményt.

Hogyan segít a probiotikum az antibiotikum-kúra során?

A probiotikummal jótékony baktériumokat viszünk be a szervezetünkbe, amelyek segítenek helyreállítani a bélflóránk egészségét – antibiotikum-kúra alatt és után.

A hagyományos antibiotikumok többsége nem tesz különbséget a jó és a kórokozó baktériumok között. Így a kúra során ugyanúgy elpusztítja a jó, a szervezet védekezőképessége szempontjából létfontosságú baktériumokat, mint a kórokozókat. A probiotikumok ezt segítenek helyreállítani, és újra kialakítani az egészséges bélflórát.

Fontos, hogy a probiotikumot nem elegendő csak az antibiotikum-kúra alatt szedni – utána is ajánlott folytatni további 5-10 napon át.

Van-e tökéletes, mindennek ellenálló probiotikum?

Nincs olyan készítmény vagy baktériumtörzs, amely minden antibiotikum-fajtának ellenáll. Vannak viszont olyanok, amelyeknek kiemelkedően jó a rezisztenciaprofilja. A Lactobacillus reuteri Protectis® DSM 17938 baktériumtörzset például több klinikai vizsgálatban is kiemelkedően jónak találták az antibiotikum mellékhatásainak megelőzésében. Legutóbb, egy hazánkban végzett felmérés szerint 40 százalékkal kevesebb mellékhatást mértek olyan, antibiotikummal kezelt gyermekek esetében, akik kezelésekor az orvos ezt a baktériumtörzset választotta bélflórájuk védelmére.