A rezisztenciáról

Az antibiotikum-rezisztencia kifejezést ma már egyre többször hallhatjuk a tévében, olvashatjuk az újságokban. Számos nemzetközi (pl. WHO) és hazai (pl. HGYE) szervezet is egyetért abban: ez egy komoly, súlyosbodó probléma, sokunkat érintő veszély. Jelenleg világszerte 700 000 ember hal meg évente az antibiotikum-rezisztencia következményeként. Ez a szám a WHO szerint 2050-re évi 10 millióra emelkedhet!

Mi az az antibiotikum-rezisztencia?

Az antibiotikumok nem minden kórokozó baktériumot képesek elpusztítani. A baktériumok azon tulajdonságát, hogy az antibiotikumok károsító hatásával szemben nem vagy csak kevéssé érzékenyek, antibiotikum-rezisztenciának nevezzük. Egyes baktériumtörzsek alapvetően ellenállóak lehetnek az antibiotikumokkal szemben (természetes rezisztencia) vagy egy mutáció következtében hirtelen megváltoznak, és az addig érzékeny baktériumok is ellenállóvá válnak (szerzett rezisztencia).

Klebsiella pneumoniae, tüdőgyulladást és húgyúti fertőzést okozó baktérium, kép forrása: pixabay.com

A kezelés során az antibiotikumok az érzékeny baktériumokat elpusztítják, a helytelen dózisban vagy túl rövid ideig szedett antibiotikumok azonban nem képesek elpusztítani az összes baktériumot, az ellenállók túlszaporodnak, továbbadva ellenálló képességüket más baktériumoknak is.

Ez a jelenség minden egyes antibiotikum-kezelés során kialakulhat, ezért a túl gyakori vagy helytelen antibiotikum-használat következtében a kórokozó baktérium közül egyre több válik a gyógyszerrel szemben ellenállóvá, és végül a legtöbb antibiotikummal szemben rezisztens, szinte kiirthatatlan, úgynevezett szuperbaktériumok jönnek létre.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy antibiotikum-használat következtében egyre nagyobb számban kialakuló szuperbaktériumok elterjedése következtében néhány évtizeden belül a ma még ártalmatlan, könnyen kezelhető fertőzések meggyógyítása is igen komoly problémát jelenthet majd.

Előfordul, hogy egy másik antibiotikum még hatásos lehet a megváltozott kórokozóval szemben, de sajnos egyre több olyan baktériumtörzset azonosítottak már, amely nagyon sok antibiotikumra rezisztens. Sőt olyanok is akadnak, amelyek ellen jelenleg nem létezik hatásos gyógymód, így akár halálos fertőzést is okozhatnak.

Hogyan előzhető meg?

Az antibiotikum-rezisztencia kialakulásának legfőbb oka a túlzott (felesleges) vagy nem helyesen megválasztott antibiotikum alkalmazása.

Ezért kiemelten fontos, hogy az antibiotikum

– szükségességéről,

– fajtájáról,

– dózisáról

minden esetben a kezelőorvos döntsön!

Ugyanígy, az antibiotikum mellé adott probiotikumról is feltétlenül kérjük ki az orvos tanácsát! Sokszor az antibiotikum-kúrát feleslegesen kellemetlenné teszik a gyógyszer mellékhatásai – amelyek azonban megfelelő probiotikum választásával megelőzhetők vagy minimálisra csökkenthetők!

Ajánló

A helyes antibiotikum-kúra szabályairól, kérjük, olvassa el a 3 okos szabályt is!

Vonatkozó cikkek:

ÁNTSZ Járványügy: Antibiotikum-rezisztencia / ellenálló baktériumok 

Elolvasom>>

Összefoglaló és hasznos linkek további cikkekhez: BioGaia – antibiotikumot csak felelősséggel!

Elolvasom>>