Tévhitek

A baktériumokkal és az antibiotikumokkal kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. Fontos megjegyezni, hogy nem minden baktérium ártalmas kórokozó. A baktériumok nagy része velünk együtt élő, hasznos baktérium, amely például az emésztésünket segíti, a tápanyagok lebontásában vesz részt.

Mit tesz az antibiotikum a baktériumokkal?

Az antibiotikum megöli a baktériumokat, vagy meggátolja a szaporodásukat. Sajnos a legtöbb hagyományos antibiotikum nem tesz különbséget a hasznos és a veszélyes baktériumok között, és a hasznos baktériumokat is ugyanúgy elpusztítja, így kellemetlen mellékhatásokat (pl. hasmenés, puffadás) okoz.

Background image created by Pressfoto – Freepik.com

Ilyen esetben a bélrendszer működésének egyensúlyát olyan hasznos baktériumok (probiotikumok) szedésével állíthatjuk helyre, amelyek az alkalmazott antibiotikum hatásával szemben ellenállóak. Ebben az egyes probiotikumok között is különbség van.

Mi szól az antibiotikumok mellett?

Az antibiotikum felfedezése előtt több millió ember halt meg ma már gyógyítható betegségekben. Így bátran állíthatjuk: az antibiotikum kincs, amely akár életeket is menthet!

Mikor lehet szükségünk antibiotikumra?

Kizárólag bakteriális megbetegedéseket gyógyíthatunk vele. Vírusos megbetegedések esetén (mint a nátha, köhögés, torokfájás vagy hasmenés) nem csak haszontalan, de ártalmas is lehet a szervezetünkre, környezetünkre.

Különböző fertőzések kezelésére más-más antibiotikumra lehet szükség, amelyet csak az orvos írhat fel. Az antibiotikumok szedésekor is igaz a “kevesebb több” elve. Kizárólag az orvos utasításának megfelelő esetben és az orvos által előírt ideig szedjünk antibiotikumot!

Ajánló

A helyes probiotikum-választással kapcsolatban, kérjük, olvassa el A probiotikumokról>> oldalt is!
Ha szeretne többet is olvasni a témával kapcsolatban, tekintse meg a Hasznos linkek>> oldalt is!